Τρίτη 7 Απριλίου 2020

ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ PART 2


Στο πρώτο μας κείμενο είδαμε αποκλειστικά σειρές με θέμα το ποδόσφαιρο και σήμερα συνεχίζουμε με 16 ταινίες και ντοκιμαντέρ. Στο τέλος προσθέσαμε και τρεις ταινίες που αφορούν τους φανατικούς οπαδούς και τον χουλιγκανισμό.Όσες ταινίες δεν είναι στο Netflix μπορείτε να τις βρείτε εύκολα στο internet. Στο επόμενο κείμενο μας θα περάσουμε και στο ποδοσφαιρικά βιβλία.






1. BECOMING ZLATAN


Το ξεκίνημα της ποδοσφαιρικής καριέρας του Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς από την Μάλμε, στον Άγιαξ και στην συνέχεια στην Γιουβέντους. Γιος μεταναστών από την Βοσνία ο Σουηδός σταρ πέρασε δύσκολα εφηβικά χρόνια. Στο ντοκιμαντέρ βλέπουμε με σπάνιο αρχειακό υλικό την πορεία του προς την δόξα με πρωταγωνιστή τον ίδιο. Όλη πίεση, η απίστευτη τα προβλήματα που είχε από την αρχή λόγω του εγωισμού του. Μας εξηγεί πως δημιουργήθηκε ο μύθος του Ζλάταν.

2. DIEGO MARADONA


Για πολλούς ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών αλλά και με πάρα πολλά ελαττώματα. Στο ντοκιμαντέρ που είναι γεμάτο με αρχειακό υλικό της εποχής βλέπουμε πως ο Μαραντόνα έφτασε στην κορυφή με την Νάπολι και την Αργεντινή...αλλά και πως έμπλεξε με την μαφία και τα ναρκωτικά.

3. FOREVER PURE (NETFLIX)


Η Μπεϊτάρ της Ιερουσαλήμ είναι από τις ομάδες με τον περισσότερο κόσμο στο Ισραήλ, με το κοινό της να είναι γνωστό για την στήριξη που προσφέρει. Όταν ο αμφιλεγόμενος Ισραηλορώσος ιδιοκτήτης φέρνει στην ομάδα δύο Μουσουλμάνους παίκτες από την Τσετσενία πυροδοτεί έναν απίστευτο πόλεμο με τους φανατικούς οπαδούς που δεν θέλουν να σπιλωθεί η ομάδα τους... αφού έχουν ως βασικό σύνθημα για το forever pure (για πάντα καθαροί). Ο ρατσισμός  στο ποδόσφαιρο δυστυχώς είναι συχνό φαινόμενο και εδώ τον βλέπουμε στην χειρότερη μορφή του. Δεν είναι τόσο γνωστό αλλά αξίζει 100%.

4. BOBBY ROBSON-MORE THAN A MANAGER (NETFLIX)


Ο Μπόμπι Τσάρλτον αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο για το ποδόσφαιρο της Βρετανίας αλλά και της Ευρώπης, Τεράστια καριέρα ως προπονητής: Εθνική Αγγλίας, Μπαρτσελόνα, Πόρτο, Αϊντχόβεν, Νιουκάστλ μερικές από τις ομάδες που πέρασαν από τα χέρια του. Η ομοσπονδία έχει θεσπίσει την 10η Αυγούστου ως '' Εθνική μέρα ποδοσφαίρου Μπόμπι Ρόμπσον'' για να να τον τιμήσει. Εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για έναν άνθρωπο που γεννήθηκε, έζησε και πέθανε για το ποδόσφαιρο.

5. THE DAMNED UNITED


Ο Μπράιν Κλαφ είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους προπονητές στην Αγγλία γνωστός για τον ιδιόρρυθμο του χαρακτήρα. Η ταινία που έχει πολλά στοιχεία μυθοπλασίας αφορά κυρίως τις 44 μέρες που άντεξε ως προπονητής της Λιντς και την κατάκτηση πρωταθλήματος με την Ντέρμπι. Αγγλικό ποδόσφαιρο των 70'' με ότι αυτό συνεπάγεται. Βασίζεται σε βιβλίο που επίσης είναι υπέροχο.

6. I BELIEVE IN MIRACLES


Ο Μπράιν Κλαφ και πάλι πρωταγωνιστής αυτή την φορά σε ντοκιμαντέρ που εξιστορεί την απίθανη πορεία της Νότιχγαμ Φόρεστ από το δεύτερο μισό της βαθμολογίας στην δεύτερη κατηγορία στην κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Αγγλία και σε δύο σερί κατακτήσεις του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ανένδοτες εικόνες με υλικό εποχής και συνεντεύξεις σχεδόν από όλους τους ποδοσφαιριστές που πρωταγωνίστησαν σε αυτή την τρελή πορεία.

7. ΛΕΣΤΕΡ ΤΟ ΘΑΥΜΑ (COSMOTE TV)


Η Λέστερ το 2016 μας άφησε όλους με ανοιχτό το στόμα με την απίθανη πορεία της και την κατάκτηση της Premiel League. Η COSMOTE σε μια δικιά της παραγωγή κάνει μια αναδρομή στην ιστορία της Λέστερ φτάνοντας μέχρι  την κορυφή. Κλαούντιο Ρανιέρι, ο αρχηγός Μόργκαν, ο Ζαγοράκης που έχει φορέσει την φανέλα της μιλούν αποκλειστικά. Το ντοκιμαντέρ υπάρχει ολόκληρο και στο Youtube.

8.PELE: BIRTH OF A LEGEND


Η ιστορία του Πελέ που από τις φτωχογειτονιές όπου γυάλιζε παπούτσια οδήγησε την εθνική ομάδα της χώρας του στην κατάκτηση του Μουντιάλ το 1958. Εστιάζει περισσότερο στην παιδική και εφηβική του ηλικία. Για μας τους νεότερους που δεν ξέρουμε και πολλά για τον βραζιλιάνο θρύλο έχει αρκετό ενδιαφέρον.

9. LE K BENZEMA(YΠΟΘΕΣΗ ΜΠΕΝΖΕΜΑ) (ΝETFLIX)


Η ιστορία του Μπενζεμά από την Λυών ως την Ρεάλ Μαδρίτης με τον ίδιο να μιλά και για την ιστορία με τον Βαλμπουενά για την οποία κατηγορήθηκε και είχε ως  αποτέλεσμα να συλληφθεί και να μην ξαναπαίξει στην εθνική Γαλλίας. Μιλάει κυρίως ο ίδιος αλλά και αρκετοί σημαντικοί άνθρωποι στην καριέρα του.

10. THE CLASS OF '92


Μια παρέα έξι παιδιών ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατακτώντας το FA Youth Cup το 1992 και έφτασε το 1999 στο treble. Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον πίστεψε στους Μπέκαμ,Σκόουλς. Γκίκς, Μπάτ και αδέρφια Νέβιλ τους ανέβασε στην πρώτη ομάδα και δικαιώθηκε. Στο ντοκιμαντέρ μιλάνε οι έξι αλλά και αρκετοί ακόμα.

11. CRISTIANO RONALDO THE MOVIE



Η ταινία έχει για πρωταγωνιστή -φυσικά- τον Κριστιάνο Ρονάλντο όπου και ένα κινηματογραφικό συνεργείο τον ακολουθούσε επί 14 μήνες σε στιγμές της προσωπικής του ζωής αλλά και στις δημόσιες εμφανίσεις του καταγράφοντας πολλές πλευρές του εαυτού του.


12. TO KΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 92' (NETFLIX)


Μια ταινία αφιερωμένη στο ποδοσφαιρικό θαύμα που πέτυχε η Δανία με την κατάκτηση του Euro του 1992. Οι Σκανδιναβοί είχαν αρχικά αποκλειστεί στα προκριματικά αλλά πήραν την θέση της Γιουγκοσλαβίας λόγω του πολέμου. Μόλις μια εβδομάδα πριν την έναρξη της διοργάνωσης ο κόουτς  Richard Møller Nielsen που δεν τον ήθελε κανένας στον πάγκο και είχε ουσιαστικά απολυθεί...οδήγησε τους ποδοσφαριστές του από τις παραλίες στην κορυφή της Ευρώπης. Ταινία με το δικό μας θαύμα το 2004...πότε θα γίνει;

13. GOAL! THE DREAM BEGINS


Ο Σαντιάγκο Νιούνεζ από τις αλάνες του Μεξικό στην Αγγλία με την φανέλα της Νιουκάστλ. Η πρώτη άκρως εμπορική ταινία με θέμα το ποδόσφαιρο. Στο GOAL 2  που δεν ήταν τόσο καλό όσο το πρώτο, ο πρωταγωνιστής παίζει πια για την Ρεάλ Μαδρίτης...

14. FOREVER CHAPE (NETFLIX)


Η ποδοσφαρική τραγωδία της Σαπεκοένσε και το αεροπορικό δυστύχημα που κόστισε την ζωή σε 71 ανθρώπους. Στο ντοκιμαντέρ βλέπουμε την μικρή -χρονικά- ιστορία μιας ομάδας που σήμαινε τα πάντα για την πόλη της. Και η προσπάθεια να αναγεννηθεί ξανά από το μηδέν. Έτσι ξεκινά και τελειώνει. Ενδιάμεσα, η τραγωδία μέσα από αυτούς που την έζησαν. Οι επιζήσαντες στο αεροπλάνο, αυτοί που ήταν πίσω στην πόλη. Αν το δεις...υποστηρίζεις άμεσα Σαπεκοένσε στην Βραζιλία.

15. BARCA DREAMS (NETFLIX)

 Το ντοκιμαντέρ αυτό, ένα συγκινητικό ταξίδι στην ιστορία των Μπλαουγκράνα, αποκαλύπτει με κάθε λεπτομέρεια την συναρπαστική ιστορία της ομάδας που ο Joan Gamper ίδρυσε το 1899 και σήμερα έχει εκατοντάδες εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Ο Leo Messi, ο Pep Guardiola και ο Johan Cruyff, ο Ronaldinho, ο Xavi Hernandez και ο Andres Iniesta, είναι μερικοί μόνο από τους αστέρες που στέκονται μπροστά στον φακό για να αφηγηθούν 115 χρόνια ιστορίας και προσπαθούν να εξηγήσουν ποιο είνα το χαρακτηριστικό της ομάδας αυτής που την κάνει τόσο ξεχωριστή.

16.ANTOINE GRIEZMANN:THE MAKING OF A LEGEND(NETFLIX)


Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την καριέρα του Γκριεζμάν το πως έγινε ποδοσφαιριστής στην Γαλλία και στην συνέχεια στην Σοσιεδάδ σε πολύ μικρή ηλικία αλλά και η απόφαση που πήρε το καλοκαίρι του 2018 να παραμείνει στην Ατλέτικο και να απορρίψει την Μπαρτσελόνα(το έκανε βέβαια ένα χρόνο αργότερα..).


Υπάρχουν και οι τρεις επιλογές που αφορούν αποκλειστικά τους φανατικούς οργανωμένους οπαδούς. Οι πιο παλιές Football Factory και Green Street Hooligans που αφορούν την Αγγλία και το Ultras που βγήκε πρόσφατα στο Netflix και αφορά την Ιταλία και την Νάπολι.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου