Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Η ανάλυση των αντιπάλων του ΠΑΟΚ


Από το Arenafm.gr

Έρευνα και επιμέλεια : Γιάννης Καρατζιοβάλης
To Arenafm.gr  έκανε μια ανάλυση των 15 ομάδων που είναι πιθανόν να βρεθούν στο δρόμο του ΠΑΟΚ στην κλήρωση της Δευτέρας και σας την παρουσιάζει. Χωρίσαμε σε τρεις κατηγορίες (ανάλογα με την δυναμική τους) τις δεκαπέντε ομάδες για να κάνουμε το έργο μας πιο εύκολο. 

Τους θέλει



Λούντογκόρετς: Τα τελευταία δύο χρόνια είναι η πρωταθλήτρια Βουλγαρίας ενώ και φέτος βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας μαζί με την Λίτεξ Λόβετς. H πορεία της στην Ευρώπη φέτος ξεκίνησε από τον δεύτερο γύρο των προκριματικών του Champions League. Σλόβαν Μπρατισλάβας και Παρτιζάν δεν στάθηκαν εμπόδιο μπροστά της, η Βασιλεία της έκοψε τον δρόμο για τους ομίλους στα πλέι οφ, στέλνοντας της στους ομίλους του Europa League.Προκρίθηκε πανηγυρικά από τον όμιλο με 16 βαθμούς έχοντας πέντε νίκες και μία ισοπαλία, απέναντι στην Αιντχόβεν, Τσερνομόρετς και την Ντιναμό Ζάγκρεμπ.Στο ρόστερ της υπάρχουν πάρα πολύ Βραζιλιάνοι(5) , κορυφαίος ο 29χρόνος μεσοεπιθετικός Μαρσελίνιο με εννιά γκολ και 7 ασίστ συνολικά φέτος. Πολύ σημαντικός ο Σλοβένος επιθετικός Μπέζιακ με 13 γκολ. Η Λουντογκόρετς γενικά έχει στις τάξεις της, 15 αλλοδαπούς παίχτες, και ουσιαστικά έχει μόλις έξι Βούλγαρους που έχουν αρκετές συμμετοχές φέτος και είναι βέβαια και διεθνείς. Ο αρχηγός Σβέτοσλαβ Ντιακόφ και ο τερματοφύλακας Βλάντισλαβ Στογιάνοφ ξεχωρίζουν. Αξίζει να σημειωθεί πως η ομάδα ιδρύθηκε το 2001 και προβιβάστηκε για πρώτη φορά στην πρώτη κατηγορία το 2011 όπου κατέκτησε άμεσα το πρωτάθλημα. Ο επιχειρηματίας Κιρίλ Ντουμουσίεφ αγόρασε την ομάδα το 2010 και την ανέβασε αμέσως επίπεδο.Στην Ευρώπη έχει μόλις 14 παιχνίδια οκτώ στα προκριματικά του Champions League και τα έξι φετινά στον όμιλο του Europa League.Ίσως η πιο ιδανική κλήρωση.

Σάλτσμπουργκ: Στην Αυστριακή ομάδα έχει εργαστεί ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Χουμπ Στέφενς για περίπου ενάμιση χρόνο. Μάλιστα την πρώτη χρονιά(2009-2010) στέφτηκε πρωταθλητής. Η Σάλτσμπουργκ ξεκίνησε την Ευρωπαϊκή της πορεία στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League όπου και γνώρισε τον αποκλεισμό με συνολικό σκορ 4-2 από την Φενερμπαχτσέ. Ξεπέρασε πολύ εύκολα το εμπόδιο της Ζαλγκίρις(7-0 συνολικό σκορ) για να προκριθεί στους ομίλους του Europa League. Εκεί πραγματοποίησε απίθανη πορεία,  μόνο νίκες στα έξι ματς του ομίλου απέναντι στις Έλφσμποργκ, Έσμπιεργκ και Σταντάρ Λιέγης με τα γκολ να είναι 15 -3 υπέρ της. Στο πρωτάθλημα της Αυστρίας φαίνεται πως θα επιστρέψει στο θρόνο της, μετά το περσινό διάλειμμα με την Αούστρια να παίρνει τον τίτλο.  Βρίσκεται εννιά βαθμούς μπροστά από την δεύτερη Γκρόντιγκ μετά από δεκαοκτώ αγωνιστικές. Στα 31 επίσημα ματς που έχει δώσει φέτος σε όλες τις διοργανώσεις έχει πετύχει 94 γκολ, κάτι παραπάνω από τρία γκολ ανά ματς. Το μεγάλο της αστέρι είναι ο Ισπανός επιθετικός Τζόναθαν Σοριάνο που έχει και ένα μικρό πέρασμα από την Μπαρτσελόνα, αλλά κυρίως στην δεύτερη ομάδα της. Φέτος ο Σοριάνο σε 21 συμμετοχές έχει 23 γκολ και 16 ασίστ. Ο έτερος επιθετικός Βραζιλιάνος Αλάν έχει επίσης ανάλογες επιδόσεις, σε 27 συμμετοχές 20 γκολ και 13 ασίστ. Σημαντικός ο αμυντικός χαφ Ραμάλιο που έχει ήδη 30 συμμετοχές παρόλο που είναι μόλις 21 χρονών. Στην επιθετικής της λειτουργία βασίζεται η Σάλτσμπουργκ όπως φαίνεται και από τα στατιστικά της.

Άιντραχτ Φρανκφούρτης: Η γερμανική ομάδα πέρυσι τερμάτισε στην έκτη θέση στην Μπουντεσλίγκα και εξασφάλισε την έξοδο στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Φέτος όμως έχει ξεκινήσει την χρονιά πολύ άσχημα και βρίσκεται στην 15η θέση με έντεκα βαθμούς. Αντίθετα στον όμιλο του Europa league με αντιπάλους τις: Mακάμπι Τελ Αβίβ, ΑΠΟΕΛ και την Μπορντό, τερμάτισε στην πρώτη θέση με πέντε νίκες και μόλις ήττα στον Ισραήλ. Η γερμανική ομάδα δεν έχει κάποιο παίχτη να ξεχωρίζει και είναι μια κλασική ομάδα συνόλου. Ο 30χρόνος Μέγιερ  πέτυχε πέντε γκολ στα ματς των ομίλων. Ο ΠΑΟΚ έχει αντιμετωπίσει ξανά την Άιντραχτ το 1981 για τον πρώτο γύρο του κυπέλλου Κυπελλούχων. Η ρεβάνς του 2-0 της Γερμανίας, έγινε στην κατάμεστη Τούμπα με τους γηπεδούχους να ισοφαρίζουν το σκορ και την πρόκριση να κρίνεται στα πέναλτι, εκεί επικράτησαν οι Γερμανοί με 4-5.Με την μέχρι τώρα πορεία της φέτος δεν αποτελεί απαγορευτικό αντίπαλο για τον ΠΑΟΚ, αλλά δεν παύει να είναι μια γερμανική ομάδα...

Γκενκ: Συμμετέχει ως κυπελλούχος Βελγίου. Στον προκριματικό γύρο προκρίθηκε εύκολα με αντίπαλο την Ισλανδική Χαφναρφιορντούρ με συνολικό σκορ 7-2. Στον όμιλο με αντιπάλους την Ραπίντ Βιέννης, την Τουν και την Ντιναμό Κιέβου(την κέρδισε δύο φορές) πήρε την πρώτη θέση με 14 βαθμούς και γκολ 10-5. Στο πρωτάθλημα πραγματοποιεί μέτρια πορεία και βρίσκεται στην πέμπτη θέση. Μεγάλο της αστέρι είναι ο επιθετικός  Γιέλε Βόσεν με 14 γκολ και εφτά ασίστ σε 27 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις την φετινή χρονιά. Βασικό γρανάζι της Γκένκ στο χώρο του κέντρου είναι ο πρώην παίχτης του Πανιωνίου Μπενάρντ Κουμουρτζί, με τον 28χρόνο Γκανέζο να έχει 24 συμμετοχές και πέντε γκολ. Στο ρόστερ της έχει αρκετούς Αφρικανούς, κάτι που την κάνει πολύ αθλητική ομάδα.Την περσινή χρονιά είχε προκριθεί στους 32 του Europa League όπου και αποκλείστηκε από την Στουτγκάρδη. Την χρονιά 2011-2012 έπαιξε σε όμιλο του Champions League με τις Λεβερκούζεν, Τσέλσι και Βαλένθια τερματίζοντας στην τελευταία θέση με τρεις βαθμούς(τρεις εντός έδρας ισοπαλίες).Μαζί με την Λουντογκόρετς ίσως οι πιο καλές επιλογές για τον ΠΑΟΚ.

Ρούμπιν Καζάν:  Πριν δύο χρόνια ο Δικέφαλος την βρήκε στο δρόμο του στους ομίλους της διοργάνωσης και την άφησε στην δεύτερη θέση, τα μεταξύ τους ματς έληξαν ισόπαλα με 2-2 στο Καζάν και 1-1 στην Τούμπα. Η ρωσική ομάδα πέρυσι έφτασε μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης, εκεί βρήκε στον δρόμο της μετέπειτα κάτοχο του τροπαίου Τσέλσι και αποκλείστηκε. Τα τελευταία χρόνια έχει συνεχής παρουσία στους ομίλους Ευρωπαϊκών διοργανώσεων είτε Champions League, είτε Europa League. Φέτος για να  προκριθεί στους ομίλους έπαιξε τρεις προκριματικούς γύρους, όπου απέναντι σε  Μόλντε, Ράντερς και Γιακοντίνα είχε μόνο νίκες σε έξι ματς. Στον όμιλο τερμάτισε πρώτη και αήττητη με 14 βαθμούς απέναντι στις: Mάριμπορ, Γουίγκαν και Ζούλτε Βάγκερεμ. Το καλοκαίρι έδωσε γύρω στα 16 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της, κάτι που φανερώνει τις οικονομικές της δυνατότητες. Μεγάλο της αστέρι ο επιθετικός από την Βενεζουέλα Σόλομον Ροντόν που αποτελεί το επιθετικό της όπλο με 11 γκολ σε 18 συμμετοχές. Στο πρωτάθλημα έχουν μείνει πολύ πίσω και βρίσκεται στην δέκατη θέση. Τον Ιανουάριο δύο σημαντικοί ποδοσφαιριστές (Νάτχο και Ριγιαζάντσεβ) θα αποχωρήσουν.Το πρωτάθλημα στην Ρωσία έχει διακοπεί και θα ξαναρχίσει τον Μάρτιο, οπότε η Ρούμπιν τον Φεβρουάριο που θα γίνουν τα ματς δεν θα έχει αγωνιστικό ρυθμό. Αυτό που σίγουρα φοβίζει είναι ο βαρύς χειμώνας του Καζάν, αλλά ο ΠΑΟΚ έχει παίξει και με την ΤΣΣΚΑ στις ίδιες συνθήκες.

Μπορεί να τους αντιμετωπίσει
 Λυών: Η φετινή Λυών αποτελεί το φάντασμα της μεγάλης ομάδας του παρελθόντος. Ο πρόεδρος Ζαν Μισέλ Ολάς πούλησε σχεδόν όλους τους καλούς παίχτες της ομάδας και πλέον  έχει μείνει με λίγες αξιόλογες επιλογές. Η πώληση του Λισάντρο Λόπεζ το καλοκαίρι σηματοδότησε το τέλος εποχής για την μέχρι πρότινος μόνιμη πρωταθλήτρια Γαλλίας. Αυτό που έχει μείνει μόνο είναι, η βαριά φανέλα από την ομαδάρα της τελευταίας δεκαετίας που στέφτηκε εφτά συνεχόμενες φορές πρωταθλήτρια. Φέτος τα περιμένει όλα από τον θηριώδη επιθετικό Γκομίς, που ήταν και αυτός υπό παραχώρηση αλλά την τελευταία στιγμή χάλασε η μεταγραφή του στην Νιουκάστλ. Στην εντεκάδα της έχει πολλούς νεαρούς και εξελίξιμους ποδοσφαιριστές με τον επιτελικό Γκρενιέ και τον δεξιό εξτρέμ Λακαζέτ( οκτώ γκολ) να ξεχωρίζουν. Σε κακή κατάσταση βρίσκεται ο Γκουρκίφ που κάποιοι...έστελναν το καλοκαίρι στον ΠΑΟΚ. Ξεκίνησε την πορεία της από τα προκριματικά του Champions League. Εκεί απέκλεισε την Γκρασχόπερς με δύο νίκες, αλλά η Σοσιεδάδ της έκοψε τον δρόμο για τους ομίλους κερδίζοντας την δύο φορές με 2-0.Στον όμιλο του Εuropa League πλέον  πήρε την πρώτη θέση με τρεις νίκες και τρεις ισοπαλίες, με τις Μπέτις, Γκιμαράες και Ριέκα να είναι οι αντίπαλοι της. Στο πρωτάθλημα βρίσκεται μόλις στην δέκατη θέση , 13 βαθμούς πίσω από την τρίτη θέση που είναι και ο στόχος που είχε βάλει ο προπονητής Ρεμί Γκάρντ, στην ίδια θέση είχε τερματίσει και πέρυσι. Αν ο ΠΑΟΚ δεν φοβηθεί το όνομα της μπορεί να κοιτάξει στα μάτια την Λυών.

Tραμπζονσπόρ: Ξεκίνησε τις Ευρωπαϊκές τις υποχρεώσεις στις 18 Ιουλίου, καθώς ως φιναλίστ του κυπέλλου ξεκίνησε από τον πρώτο προκριματικό γύρο. Για να μπει στους ομίλους χρειάστηκε να αποκλείσει: την ιρλανδική Ντέρι, την αλβανική Κουκέσι και την λευκορώσικη Ντιναμό Μίνσκ, ο απολογισμός ήταν 5 νίκες και μία ισοπαλία. Στον όμιλο κέρδισε από δύο φορές τον Απόλλων Λεμεσού και την Λέγκια και δεν έχασε από την Λάτσιο, παίρνοντας έτσι την πρώτη θέση με γκολ 13-6. Στο πρωτάθλημα βρίσκεται στην έκτη θέση, με την έδρα της να αποτελεί κάστρο, όπου έχει έξι νίκες και μία ισοπαλία σε εφτά ματς. Ο τερματοφύλακας και αρχηγός Ονούρ Κιβράκ είναι ο πιο σταθερός της παίχτης, είναι διεθνής με την Τουρκία και κοστολογείται γύρω στα 7 εκατομμύρια ευρώ. Στο σκοράρισμα διακρίνεται ο Βραζιλιάνος Πάολο Ενρίκε(14 γκολ) αλλά και ο Ολτσάν Αντίν που πέτυχε πέντε γκολ στα ματς των ομίλων. Στο ρόστερ υπάρχουν και οι  γνωστοί από το πέρασμα τους στην Τσέλσι Μποσίνγκουα και Μαλουντά και φυσικά ο Ιβοριανός ''σκύλος'' αμυντικός χάφ Ζοκορά. Και οι τρεις βρίσκονται πλέον στην δύση της καριέρας τους. Μια πιθανή αναμέτρηση με την Τραμπζονσπόρ θα φέρει το ταξίδι στην ιστορική Τραπεζούντα. Αν εξαιρέσουμε το δύσκολο που πάντα έχουν οι αναμετρήσεις ανάμεσα στις ομάδες των δύο χώρων, είναι μια...καλούτσικη κλήρωση για τον ΠΑΟΚ και σίγουρα όχι απαγορευτική.

Σεβίλλη:  Αγωνίζεται στην Ευρώπη παρόλο που τερμάτισε στην δέκατη θέση στο περσινό πρωτάθλημα της Ισπανίας. Ο λόγος ήταν πως Μάλαγα και Βαγιεκάνο δεν πήραν άδεια συμμετοχής στην Ευρώπη. Προκρίθηκε πολύ εύκολα στους ομίλους με αντιπάλους την Σλάσκ από την Πολωνία και την Μλαντόστ από το Μαυροβούνιο. Πήρε εύκολα την πρώτη θέση με τρεις νίκες και τρεις ισοπαλίες και 9-4 γκολ, απέναντι σε Εστορίλ, Λίμπερετς και Φράιμπουργκ. Στο πρωτάθλημα δεν είχε ξεκινήσει καλά και ο προπονητής Έμερι είχε βρεθεί πολύ κοντά στην απόλυση. Τον τελευταίο μήνα έχει ανακάμψει και βρίσκεται πλέον στην 8η θέση της Πριμέρα. Η άμυνα της αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στο ισπανικό πρωτάθλημα και έχει δεχτεί 27 γκολ σε δεκαπέντε ματς, επίδοση που είναι η τέταρτη χειρότερη στην Ισπανία. Επιθετικά όμως πετάει φωτιές με τα 29 γκολ που έχει πετύχει να είναι η καλύτερη επίδοση, πίσω από τα τρία θηρία(Μπάρτσα, Ατλέτικο ,Ρεάλ). Η τριάδα Ράκιτιτς, Γκαμέιρο και Μπάκα έχουν πετύχει συνολικά 28 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Αν ο δανεικός από την Τσέλσι Μάρκο Μαρίν ξεπεράσει τον τραυματισμό του ο Ρέγιες βρει την φόρμα του, και προστεθούν στους άλλους τρεις, από την μέση και μπροστά θα πετάει φωτιές. Πολύ καλός ο 20χρόνος αριστερός μπακ Αλμπέρτο Μορένο, που σύντομα θα πάρει μεταγραφή για μεγαλύτερη ομάδα. Πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος από το 2002 Ντελ Νίδο καταδικάστηκε σε φυλάκιση για υπεξαίρεση χρήματος, την περίοδο που εργαζόταν στην εισαγγελία της περιοχής. Νέος πρόεδρος ορίστηκε ο Χόσε Κάστρο. Σίγουρα μια ισπανική ομάδα δεν είναι ποτέ εύκολος αντίπαλος για οποιαδήποτε ελληνική, αλλά η Σεβίλλη με τα πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοση της, ίσως δεν είναι και τόσο μεγάλο εμπόδιο για τον ΠΑΟΚ.

Mακριά και αγαπημένοι
Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι τέσσερις ομάδες που υποβιβάστηκαν από το Champions League και η Φιορεντίνα με την Τότεναμ. Δεν χρειάζεται να γράψουμε πολλά πράγματα για αυτές , πάνω κάτω είναι γνωστή η δυναμική τους και ο ΠΑΟΚ σίγουρα δεν θα ήθελε καμιά τους για αντίπαλο. Αν το μπαλάκι της κλήρωσης περιέχει μία από τις παρακάτω, ο Δικέφαλος θα πάει στα ματς ως αουτσάιντερ. Αυτό βέβαια του δίνει το πλεονέκτημα της λιγότερης πίεσης και άγχους για την επιτυχία, αλλά οι ελπίδες του για πρόκριση θα ψαλιδιστούν.

Φιορεντίνα: Στα θετικά είναι πως ο Μοντέλα στο Europa League κάνει εκτεταμένο rotation, αφού έχει ως κύριο στόχο την τριάδα στο Καμπιονάτο και την έξοδο στο Champions League. Aν μέχρι τον Φεβρουάριο είναι μέσα στο κυνήγι της τρίτης θέσης, θα αφήσει σε δεύτερη μοίρα τον θεσμό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα είναι εύκολος αντίπαλος.

Bαλένθια: Ίσως η πιο βατή από αυτήν την κατηγορία,αφού τα πολλά οικονομικά προβλήματα που έχει, την έχουν αποδυναμώσει και στο πρωτάθλημα βρίσκεται μόλις στην ένατη θέση. Η κακή πορεία στην Πριμέρα θα την αναγκάσει να βάλει στόχο το Europa League. Έχει όμως παίχτες όπως ο Μπανέγκα, Τζόνας, Πόστιγκα, Παμπόν , Γκουαρδάδο και Παμπόν που έχουν απίστευτη ποιότητα.

Tότεναμ: 100 εκατομμύρια ευρώ για την πώληση του Μπέιλ, όλα έφυγαν από τα ταμεία της για να έρθουν εφτά καινούριοι παίκτες...Καλύτερα να μην γράψουμε κάτι άλλο.

Nάπολι: Πρώτη φορά στην ιστορία που ομάδα με συγκομιδή 12 βαθμών σε όμιλο του Champions League δεν παίρνει την πρόκριση,αυτή είναι η Νάπολι...και οι αντίπαλοι της μην ξεχνάτε πως ήταν η Ντόρτμουντ και η Άρσεναλ. Ο Μπενίτεθ πάντα κυνηγάει τα Ευρωπαϊκά τρόπαια, έχει ήδη δύο κατακτήσεις Europa League στο παλμαρέ του. Το μοναδικό θετικό είναι πως οι οπαδοί του ΠΑΟΚ θα μπορέσουν να δουν από κοντά μερικά από τα αστέρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Bασιλεία: Η Ελβετική ομάδα έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να κάνει φοβερές πορείες στην Ευρώπη. Πριν δύο χρόνια άφησε έξω από τους 16 του Champions League την Μάντσεστερ του Σερ Άλεξ, πέρυσι έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Εuropa League και φέτος έχασε την πρόκριση στους 16 του Champions League, λόγο της ήττας από την Σάλκε την τελευταία αγωνιστική με την γερμανική ομάδα να έχει χέρι βοηθείας από τον Ιταλό διαιτητή της αναμέτρησης. Πρόλαβε να δείξει τα δόντια της με τις δύο νίκες που έκανε απέναντι στην Τσέλσι του Μουρίνιο.

Σαχτιέρ Ντόντσεκ: Δεν χρειάζεται συστάσεις πλέον, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται πάντα στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις και την Άνοιξη. Σίγουρα υπάρχει απογοήτευση για τον αποκλεισμό από το Champions League, αλλά θα κυνηγήσει την κατάκτηση του Europa League. To ρόστερ της κοστολογείται γύρω στα 150 εκατομμύρια ευρώ...

Mπενφίκα: Μπορεί να μοιάζει αποδυναμωμένη φέτος αλλά δεν παύει να είναι η...Μπενφίκα. Στα ματς με τον Ολυμπιακό φάνηκε να έχει κάποιες αδυναμίες...αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί επιθυμητή αντίπαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου