Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΠΤΗΣΕΙΣ

TO KEIMENO EINAI TOY Football Philosopher και αναρτήθηκε στο http://www.sport24.gr/

Δεν είναι έτοιμος για πτήσεις


Ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τα δώρα που βρήκε στον δρόμο του κι απέτυχε να αλλάξει τα δεδομένα (του). Ο Football Philosopher τονίζει ότι ο Δικέφαλος του Βορρά, πρέπει να μάθει να περπατάει πριν πετάξει.

Ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε ούτε τώρα να μπει στους ομίλους του Champions League, επειδή πολύ απλά δεν είναι έτοιμος. Δεν μπορεί να τα βάλει με την τύχη ή τη διαιτησία, δεν μπορεί να ρίξει το φταίξιμο σε 2-3 παίκτες ή στις επιλογές του προπονητή.
Δεν προκρίθηκε επειδή η θέση του, αυτή τη στιγμή, δεν είναι ανάμεσα στους μεγάλους. Κι όμως, θα μπορούσε να βρίσκεται στους «32». Εδώ και καιρό είχε ρέντα.


Αποκλείστηκε από τη Metalist, αλλά τελικά πέρασε. Βρήκε τη Schalke σε πολύ κακή κατάσταση, χωρίς τον καλύτερό της ποδοσφαιριστή, στη ρεβάνς έπαιξε με παίκτη παραπάνω για μισή ώρα, αλλά έμεινε εκτός. Ναι, συγχαρητήρια, τίμια προσπάθεια, αλλά βασικά ο ΠΑΟΚ απέτυχε. Απέτυχε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, το άστρο που είχε. Του δόθηκε η δυνατότητα να διεκδικήσει κάτι πάνω από τις δυνάμεις του και αυτός την κλώτσησε.
Τα «αστέρια» ήταν δεδομένο πως ήταν/είναι μακριά. Μετά τις αναμετρήσεις με τη Schalke έγινε φανερό πως ο Δικέφαλος του Βορρά απέχει κι από το να θεωρείται καλή ομάδα. Οι καλές ομάδες, ακόμα κι αν δε διαθέτουν ποιότητα, ακόμα κι αν είναι χειρότερες από τον αντίπαλο, όταν τους παρουσιαστεί η ευκαιρία την αρπάζουν από τα μαλλιά. Όταν χρειαστεί να πιέσουν λίγο περισσότερο, όχι για πολλή ώρα μάλιστα, δεν καταρρέει η άμυνά τους.
Φωνάζουν πολλοί επειδή ο Stevens δεν τελείωσε το ματς με 2,3,4 επιθετικούς. Πώς να το κάνει; Δεν είναι χαζός. Ξέρει την ομάδα του κι έβλεπε ότι ο αντίπαλος θα μπορούσε να το βάλει και μόνος του. Το θέμα ήταν να διατηρήσουν οι παίκτες του μια σχετική συνοχή. Και δεν το κατάφεραν, παρότι ο ίδιος δε ρίσκαρε πολύ. Δε λέω πως δεν έκανε και ο Ολλανδός τα λάθη του (για μένα ο Λούκας έπρεπε να παίξει στη θέση του Σαλπιγγίδη και το αντίστροφο, ενώ ο τελευταίος θα μπορούσε να μείνει στον αγωνιστικό χώρο μέχρι το τέλος). Ούτε αυτός είναι έτοιμος. Δύο μήνες δουλεύει με την ομάδα.
Η οποία δεν έχει μόνο έλλειψη ποιοτικών λύσεων, αλλά κι αρκετές αδυναμίες ως σύνολο. Για αυτό και δεν μπορώ τα «Ιβάν βάλε λεφτά, φέρε παικταράδες». Δε θα το κάνει ο άνθρωπος. Δεν ήρθε με σκοπό να ρίξει αμέτρητα εκατομμύρια. Αφήστε τον να λέει για Ροναλντίνιους. Πιθανότατα η ΠΑΕ θα ξεχρεώσει κάποια στιγμή, θα έχει και μια σχετική οικονομική άνεση, θα έρχεται και κάποιος Stoch, αλλά μέχρι εκεί. Εκτός αν στο μέλλον αλλάξει τακτική ο Σαββίδης, που παρεμπιπτόντως επίσης δεν είναι έτοιμος. Λέει πολλά, λαϊκίζει, ακόμα ψάχνεται (λογικό) και ατάκες τύπου «ο προπονητής κάθε μέρα που είναι στην ομάδα πρέπει να ξέρει ότι μπορεί να είναι και η τελευταία. Δεν πέτυχες το στόχο σου; Φεύγεις» στην παρουσίαση του Stevens μόνο θετικά δείγματα δεν είναι.


Δε θέλει (πολλά) λεφτά, αλλά σύνεση
Τέλος πάντων, για να μην ξεφύγω, θα ήταν ωραία αν ο ΠΑΟΚ έμπαινε στους ομίλους. Μπορεί να έτρωγε 4άρες, αλλά δεν έχει σημασία. Θα ήταν εκεί. Θα κέρδιζε περισσότερα λεφτά και λάμψη. Τότε πραγματικά ίσως άλλαζε επίπεδο. Ίσως άλλαζε τα δεδομένα. Τα δικά του και του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τώρα έμεινε με το Europa League. Το οποίο ίσως είναι πιο κατάλληλο για τις ομάδες του πρωταθλήματός μας, αλλά αυτή τη στιγμή, είναι πάνω από τα κυβικά της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Δεν πρέπει όμως να το παρατήσει, αλλά να διεκδικήσει όσα περισσότερα μπορεί. Η Ευρώπη είναι πάντα πιο σημαντική από την Ελλάδα.
Θα μου πείτε τώρα για το πρωτάθλημα. Λυπάμαι, αλλά δε βλέπω να είναι έτοιμος ούτε για αυτό. Όχι ακόμα. Το βασικό για τον ΠΑΟΚ είναι να δουλέψει για να είναι έτοιμος την επόμενη φορά που θα του χαμογελάσει η τύχη. Να στηρίξει τον προπονητή του όταν έρθουν τα δύσκολα, να ξεσκαρτάρει το ρόστερ του, να κάνει προσεκτικές μεταγραφές όσα λεφτά κι αν διαθέτει. Επίσης, θέλει τον κόσμο δίπλα του. Να είναι εκεί όταν κρίνονται πράγματα. Να στηρίζει, όχι να παίρνει αποφάσεις. Να ονειρεύεται, αλλά να μην ονειροβατεί.
Ο Σαββίδης δεν είναι η ευκαιρία του ΠΑΟΚ να γίνει νεόπλουτη ομάδα, που θα κάνει κουμάντο. Είναι η ευκαιρία του να γίνει υγιής ομάδα, να αποκτήσει μια διοίκηση σταθερή, με γνώση και ξεκάθαρους ρόλους, να κρατήσει για χρόνια τον ίδιο προπονητή, να στηρίξει τα ταλέντα που βγάζει, να βρει Stoch, που δε θα είναι δανεικοί. Κακώς η αλλαγή μεγαλομετόχου/εποχής αντιμετωπίστηκε ως μέσο για εκτόξευση. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει μάθει να περπατάει, πώς θα τρέξει; Πώς θα πετάξει; Αυτά, πρώτα από όλους, πρέπει να τα καταλάβει ο ίδιος ο Σαββίδης.
Ο Δικέφαλος του Βορρά, παραλίγο, από σπόντες, να κάνει άλματα. Δεν τα κατάφερε. Καταλαβαίνω πως ο κόσμος έχει κάνει αρκετά χρόνια υπομονή, η ομάδα έχει περάσει πολλά, αλλά αν αποφασίσεις να τρέξεις χωρίς να είσαι έτοιμος, δε θα προλάβεις να φτάσεις ούτε στα μισά της διαδρομής. Ας αρχίσει να βάζει τις βάσεις με λογική, σύνεση και αισιοδοξία, για να μπει κάποια στιγμή ανάμεσα στους μεγάλους, χωρίς να χρειάζεται συγκυρίες και τύχη. Δε χρειάζονται άλλες υπερβολές κι αυταπάτες. Ο αποκλεισμός του λέει ένα πράγμα: «την παράκαμψη την έχασες, ήρθε η ώρα να δουλέψεις για να ανοίξεις τον δικό σου δρόμο. Όταν το κάνεις, μπορείς να τρέξεις»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου