Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΔΙΨΗΦΙΟ ΑΡΙΘΜΟ ΓΚΟΛ ΚΑΙ ΑΣΙΣΤ




ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΚΛΕΨΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟ 2012...ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΠΟ ΤΟ http://www.gazzetta.gr/

Το gazzetta.gr σας παρουσιάζει τους παίκτες που έκλεψαν την παράσταση στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, έχοντας διψήφιο αριθμό γκολ και ασίστ στο 2012. Η έκπληξη στις… απουσίες.
Για ακόμη μία χρονιά, λοιπόν, το gazzetta.gr σας παρουσιάζει τους παίκτες που ξεχώρισαν στο 2012… περισσότερο από τους άλλους. Παίκτες που όχι μόνο βοήθησαν στο σκοράρισμα, αλλά μοίρασαν παράλληλα και πολλές ασίστ, κάτι που τους έκανε υπερπολύτιμους για τις ομάδες τους. Εξετάσαμε τα 13 κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και καταλήξαμε στη λίστα των 19 παικτών, αριθμός αυξημένος σε σχέση με το 2011. Οι κορυφαίες κατηγορίες της Αγγλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ρωσίας, της Πορτογαλίας, της Ουκρανίας, του Βελγίου, της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Σκωτίας μπήκαν στο… μικροσκόπιο, με την μεγάλη έκπληξη να γίνεται στις… απουσίες.
Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα)
Δε θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε και αλλιώς… Ο απόλυτος πρωταγωνιστής στο 2012 ήταν ο Λίο Μέσι. Ο Αργεντίνος έσπασε το ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ – έστω και αν προς το τέλος εμφανίστηκαν και άλλοι επίδοξη ρέκορντμαν από το… παρελθόν – με 91 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Από αυτά τα 56 τα πέτυχε στην Πριμέρα Ντιβισιόν με την Μπαρτσελόνα, έχοντας 26 μέχρι τώρα στη φετινή σεζόν και άλλα 30 στο δεύτερο μισό της περσινής. Με 5 ασίστ φέτος και 8 πέρυσι, έφτασε τις 13 στο πρωτάθλημα στο 2012, έχοντας συνδρομή συνολικά σε 69 γκολ των μπλαουγκράνα σε σύνολο 114!
Ρόμπιν Φαν Πέρσι (Άρσεναλ/Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
Ο Ολλανδός έκανε την καλύτερή του σεζόν πέρυσι στην Άρσεναλ και το καλοκαίρι βρέθηκε στο προσκήνιο με την απόφασή του να αφήσει τους «κανονιέρηδες» για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Δεν χρειάστηκε χρόνο προσαρμογής στη νέα του ομάδα και με το… καλημέρα έχει ήδη βελτιώσει τις επιδόσεις του στην Πρέμιερ Λιγκ σε σχέση με το δεύτερο μισό της περασμένης σεζόν. Ο Φαν Πέρσι έκλεισε το 2012 έχοντας συνολικά 27 γκολ, από τα οποία τα 14 έχει πετύχει φέτος και είναι πρώτος σκόρερ στην Πρέμιερ Λιγκ, και 13 ασίστ, από τις οποίες οι 6 είναι με την Γιουνάιτεντ και οι 7 με την Άρσεναλ. Η χρονιά του δίχως αμφιβολία.
Χένρικ Μχιταριάν (Σαχτάρ)
Ο Αρμένιος έχει βαλθεί φέτος να… τρελάνει κόσμο! Με 18 γκολ σε 17 αγώνες στην ουκρανική Πρέμιερ Λιγκ κάνει πράγματα και θαύματα, ενώ και στο Champions League οι εμφανίσεις του ήταν εξαιρετικές. Η τιμή του έχει εκτοξευθεί, ενώ στα 18 γκολ στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος φέτος θα πρέπει να προστεθούν και άλλες 7 ασίστ. Καμία σχέση με την περσινή του επίδοση, όταν σε ολόκληρη τη σεζόν είχε 10 γκολ, από τα οποία τα 4 ήταν στον δεύτερο γύρο. Μαζί με τις 3 ασίστ που έβγαλε στο ίδιο διάστημα, στο 2012 έφτασε συνολικά τα 22 γκολ και τις 10 ασίστ στην Ουκρανία.
Γουέιν Ρούνεϊ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
Η Γιουνάιτεντ μπορεί τελικά να έμεινε χωρίς τίτλο πέρυσι, όμως ο Γουέιν Ρούνεϊ ήταν ο πιο σταθερός των «κόκκινων διαβόλων». Στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν ο ηγέτης της Γιουνάιτεντ είχε 14 γκολ και 3 ασίστ, ενώ το τέλος του πρώτου γύρου στη φετινή σεζόν τον βρήκε με 7 γκολ και άλλες τόσες ασίστ στην πορεία προς την επιστροφή στο… θρόνο. Με 21 γκολ και 10 ασίστ στο 2012 στην Πρέμιερ Λιγκ ο Ρούνεϊ μπήκε στη λίστα... οριακά αλλά πέρα για πέρα δίκαια.
Σίεμ Ντε Γιονγκ (Άγιαξ)
Από τις ακαδημίες του Άγιαξ ο Ντε Γιονγκ βρέθηκε στην πρώτη ομάδα τη σεζόν 2007-08 και από τότε βελτιώνεται χρόνο με το χρόνο. Φέτος τον είδαμε να κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις στο Champions League, ενώ στην Ερεντιβίζιε σκοράρει σταθερά από 10 γκολ και πάνω από τη σεζόν 2009-10, ενώ φέτος στον πρώτο γύρο έχει ήδη 7. Από το δεύτερο μισό της περσινής σεζόν έχει άλλα 11 (σύνολο 18), ενώ οι ασίστ που μοίρασε είναι 6 και 7 αντίστοιχα (σύνολο 13) στο 2012.
Πάμπλο Μπατάγια (Μπούρσασπορ)
Από το 2009 στην Τουρκία, έχει κάνει μόλις μία μέτρια για τα δικά του δεδομένα σεζόν (2010-11). Πέρυσι επέστρεψε δυναμικά, στέλνοντας την Μπούρσασπορ στα πλέι οφ για ένα εισιτήριο στην Ευρώπη και βοήθησε τα μέγιστα στο να τα καταφέρει η ομάδα του. Στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν και στα πλέι οφ κατάφερε να σκοράρει 12 φορές, μοιράζοντας και 6 ασίστ. Φέτος, ξεκίνησε εξίσου καλά τη σεζόν, έχοντας 5 γκολ και 8 ασίστ και στο 2012 έχει συνολικά 17 και 14 αντίστοιχα.
Μίλαν Γιοβάνοβιτς (Άντερλεχτ)
Στην Αγγλία και στη Λίβερπουλ μπορεί να μην έπιασε, όμως στο Βέλγιο είναι σταθερή αξία. Ο Μίλαν Γιοβάνοβιτς είναι μαζί με τον Μποκανί οι κορυφαίοι της Άντερλεχτ στην πορεία της για τον δεύτερο σερί τίτλο και ειδικά στη φετινή σεζόν είναι εκπληκτικός. Ο 31χρονος μέσος έχει μέχρι τώρα 6 γκολ και 12 ασίστ, που σε συνδυασμό με τα 5 γκολ και τις 7 ασίστ από το δεύτερο μισό της περσινής σεζόν ανεβάζουν το σύνολό του για το 2012 στα 11 και στις 19 αντίστοιχα.
Χαμντί Χαρμπαουί (Λόκερεν)
Όταν το καλοκαίρι του 2011 η Λόκερεν αποκτούσε τον Χαμντί Χαρμπαουί από την Λόιβεν, κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει ότι ο Τυνήσιος με βέλγικο διαβατήριο θα έκανε τέτοιες εμφανίσεις κι ας είχε πετύχει την προηγούμενη σεζόν 24 γκολ σε 33 εμφανίσεις στη δεύτερη κατηγορία του Βελγίου. Κι όμως, ο 27χρονος επιθετικός κατάφερε να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό. Η πρώτη του σεζόν εξαιρετική με 12 γκολ και η δεύτερη ακόμη καλύτερη, καθώς μέχρι τώρα έχει 7 γκολ και 8 ασίστ. Αν σε αυτά προσθέσουμε τα 9 γκολ και τις ασίστ από το δεύτερο μισό της περσινής σεζόν το σύνολο για το 2012 ανεβαίνει στα 16 γκολ και στις 14 ασίστ! Η Κυπελλούχος Βελγίου έπιασε… λαβράκι.
Φαμπρίτσιο Μίκολι (Παλέρμο)
Το περασμένο καλοκαίρι βρέθηκε πολύ κοντά στην έξοδο από την Παλέρμο, όμως τελικά αποφάσισε από κοινού με τον Τζαμπαρίνι να φύγει. Άλλωστε, από τη μία τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε ηγέτη των Σικελών και από την άλλη το 2012 αποδείχθηκε ορόσημο στην καριέρα του, καθώς πριν από λίγες εβδομάδες έφτασε τα 100 γκολ στη Σέριε Α! Ο Μίκολι έχει μέχρι τώρα στη σεζόν, που ξεκίνησε γεμάτη προβλήματα για την ομάδα του, 5 γκολ και 2 ασίστ, που σε συνδυασμό με τα 12 γκολ και τις 8 ασίστ που είχε στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν τον βάζουν… οριακά στη λίστα για το 2012 με σύνολο 17 γκολ και 10 ασίστ. Στα 33 του παραμένει άκρως εντυπωσιακός.
Ντρίες Μέρτενς (Αϊντχόφεν)
Όλοι στάζουν μέλι για αυτή τη γενιά Βέλγων ποδοσφαιριστών και ο Ντρίες Μέρτενς είναι ένας από τους… αφανής παίκτες της, καθώς προτίμησε να μείνει στην Ολλανδία. Η Αϊνχόφεν, βέβαια, γνώριζε καλά τις δυνατότητές του, όταν έβγαζε από τα ταμεία της περίπου 14 εκατ. ευρώ (μαζί με τα μπόνους) για να τον κάνει δικό της από την Ουτρέχτη το καλοκαίρι του 2011. Η παρουσία του για 2η σερί χρονιά στη λίστα είναι εκπληκτικό επίτευγμα, με τον 25χρονο άσο να έχει 7 γκολ και 9 ασίστ μέχρι τώρα στη φετινή σεζόν, που με τα 8 γκολ και τις 3 ασίστ από το δεύτερο μισό της περσινής φτάνουν συνολικά τα 15 γκολ και τις 12 ασίστ στο 2012.
Ντούσαν Τάντιτς (Χρόνινγκεν/Τβέντε)
Για δύο χρόνια ο Σέρβος έβγαζε τη μία ασίστ μετά την άλλη στην Ολλανδία με τη φανέλα της Χρόνινγκεν και η Τβέντε γνώριζε ότι ψωνίζει από το… πάνω ράφι το περασμένο καλοκαίρι, αποκτώντας τον για περίπου 7,5 εκατ. ευρώ. Ο Ντούσαν Τάντιτς έκανε το επόμενο βήμα στην καριέρα του και τα πάει ακόμη καλύτερα, καθώς έχει αισίως φτάσει τα 8 γκολ και τις 11 ασίστ με τη νέα του ομάδα, που βρίσκεται στην κορυφή της Ερεντιβίζιε μαζί με την Αϊντχόφεν. Ο 24χρονος επιτελικός μέσος είχε 4 γκολ και 3 ασίστ στο δεύτερο μισό της σεζόν 2011-12, κάτι που στο 2012 ανεβάζει τα νούμερά του στα 12 και στα 14 αντίστοιχα.
Τόμας Μίλερ (Μπάγερν)
Όσα και να του προσάψει κανείς για την περσινή μέτρια πορεία για τα δικά του στάνταρ, το να βρίσκεσαι για 2η σερί χρονιά στη συγκεκριμένη λίστα λέει πολλά από μόνο του. Ο Μίλερ έχει βαλθεί φέτος να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, έχει ξεκινήσει εκπληκτικά τη σεζόν και είναι από τους λόγους που οι Βαυαροί έχουν κάνει… περίπατο στην Μπουντεσλίγκα στον πρώτο γύρο. Ο 23χρονος μέσος έχει μέχρι στιγμής 9 γκολ και 7 ασίστ στο πρωτάθλημα και συνολικά τελείωσε το 2012 με 14 γκολ και 12 ασίστ στην Μπουντεσλίγκα.
Μάρκο Ρόις (Γκλάντμπαχ/Ντόρτμουντ)
Θα υπερβάλλουμε, αλλά θα πούμε ότι συγκριτικά ήταν ο κορυφαίος της περσινής σεζόν στην Μπουντεσλίγκα. Ο Μάρκο Ρόις μπορεί να άλλαξε στρατόπεδο, να έκανε το βήμα παραπάνω στην καριέρα του με τη μεταγραφή του στην Ντόρτμουντ (16,5 εκατ. ευρώ), όμως οι εμφανίσεις του παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ήδη στην Μπουντεσλίγκα σε 17 παιχνίδια έχει 8 γκολ και 6 ασίστ με τους Βεστφαλούς, ενώ στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν είχε 6 γκολ και 6 ασίστ με την Γκλάνμπαχ, την οποία οδήγησε στην 4η θέση. Σύνολο 14 γκολ και 12 ασίστ στο 2012.
Φραντσέσκο Τότι (Ρόμα)
Η περσινή σεζόν ξεκίνησε γεμάτη προβλήματα για τον 36χρονο άσο. Η ρήξη με τον Λουίς Ενρίκε ήρθε πολύ νωρίς για τον μεγάλο αρχηγό της Ρόμα, που βάλθηκε να αποδείξει στον Ισπανό ότι δεν είναι «τελειωμένος» και τα κατάφερε. Ο Φραντσέσκο Τότι σαν το παλιό καλό κρασί κατάφερε να σκοράρει 8 φορές και να δώσει 5 ασίστ από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι το τέλος της περσινής σεζόν, ενώ με τον Ζέμαν πια στον πάγκο, που αναμφίβολα ξέρει τα… κουμπιά του, συνεχίζει ακόμη καλύτερα στο πρώτο μισό της φετινής σεζόν. Ο Τότι έχει ήδη 6 γκολ και 6 ασίστ στις πρώτες 18 αγωνιστικές της Σέριε Α, κάτι που ανεβάζει το σύνολό του στα 14 γκολ και στις 11 ασίστ για το 2012.
Σεμπάστιαν Τζιοβίνκο (Πάρμα/Γιουβέντους)
Ο 25χρονος Ιταλός έκανε πράγματα και θαύματα στις δύο σεζόν που αγωνίστηκε στην Πάρμα και στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν είχε 8 γκολ και 7 ασίστ. Η Γιουβέντους αποφάσισε ότι είναι έτοιμος για την επιστροφή στο Τορίνο, έβγαλε από τα ταμεία της περίπου 12 εκατ. ευρώ και ο Τζιοβίνκο, έστω και αν δε φαίνεται τόσο πολύ, πλησιάζει στα νούμερα που είχε στους παρμέτσι. Σε 16 παιχνίδια (τα 4 ως αλλαγή) έχει ήδη 5 γκολ και 5 ασίστ στη Σέριε Α. Μπορεί να χάσει το… σίγουρο και να βάλει το απίστευτο, όμως το σύνολό του στο 2012 με 13 γκολ και 12 ασίστ είναι εντυπωσιακό.
Τζέιμς Ροδρίγκες (Πόρτο)
Είναι το επόμενο μεγάλο αστέρι των «Δράκων» που θα… μοσχοπουληθεί λίαν συντόμως. Ο Τζέιμς Ροδρίγκες σε ηλικία 21 ετών έχει καταφέρει να αναπληρώσει και με το παραπάνω ο κενό που άφησε ο Χουλκ και συνεχίζει να εντυπωσιάζει. Η περσινή του σεζόν ήταν μακράν η καλύτερή του στην Πορτογαλία, ενώ φαίνεται ότι φέτος θα την ξεπεράσει. Ο πρώτος γύρος δεν έχει ολοκληρωθεί στην Πορτογαλία, όπου ο Κολομβιανός έχει ήδη 7 γκολ και 5 ασίστ. Οι επιδόσεις του είναι σχεδόν ίδιες με το δεύτερο μισό της περσινής σεζόν, όταν είχε 8 γκολ και 5 ασίστ, κάτι που φτάνει το σύνολό του στα 15 γκολ και στις 10 ασίστ για το 2012.
Θίο Γουόλκοτ (Άρσεναλ)
Έχει ακούσει πολλά, όμως στην τελική εκείνο που «πληρώνει» στην κριτική που δέχεται είναι η αστάθειά του. Σε ένα παιχνίδι κάνει… παππάδες και στο άλλο είναι «εξαφανισμένος». Κανένας, όμως, δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι στην καλή του μέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά σε αυτή την Άρσεναλ. Στο παιχνίδι με τη Νιούκαστλ έκανε πράγματα και θαύματα και κατάφερε να μπει στη λίστα. Ο Άγγλος, το συμβόλαιο του οποίου με τους «κανονιέρηδες» φτάνει στο τέλος του το καλοκαίρι, τελείωσε το 2012 με 14 γκολ και 10 ασίστ (8 και 6 στη φετινή σεζόν και 6 και 4 αντίστοιχα στο δεύτερο μισό της περσινής). Οι φήμες τον θέλουν πλέον να βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για ανανέωση με την Άρσεναλ, με τον Βενγκέρ να πιστεύει πολύ σε αυτόν.
Μάρεκ Χάμσικ (Νάπολι)
Μαζί με τον Καβάνι είναι οι αναμφίβολα οι ηγέτες της Νάπολι. Η σεζόν για τους Ναπολιτάνους έκλεισε τελικά με θετικό πρόσημο, καθώς μπορεί να χάθηκε η έξοδος στο Champions League, όμως με σκόρερ τους Καβάνι και Χάμσικ κατέκτησαν το Κύπελλο στον τελικό με την Γιουβέντους (2-0). Δε χρειάζεται να πούμε και πολλά για την ποιότητα του Σλοβάκου μέσου, του οποίου η τιμή έχει εκτοξευθεί, με τον Χάμσικ να τελειώνει το 2012 έχοντας 11 γκολ και 12 ασίστ στη Σέριε Α. Στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν ο 25χρονος άσος είχε 4 γκολ και 5 ασίστ, όμως το ξεκίνημα στη φετινή σεζόν μία αγωνιστική πριν το τέλος του πρώτου γύρου είναι ακόμη καλύτερο. Με 7 γκολ και 7 ασίστ σε 18 παιχνίδια προσπαθεί να οδηγήσει τη Νάπολι όσο ψηλότερα γίνεται.
Γιακούμπ Μπλαστσικόφσκι (Ντόρτμουντ)
Σε μία σεζόν που η Ντόρτμουντ αναδείχθηκε απόλυτη κυρίαρχος στην Γερμανία, κάνοντας πράγματα και θαύματα στο δεύτερο γύρο, ο Κούμπα ήταν εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών. Ο Πολωνός μέσος τελείωσε την περσινή σεζόν με 6 γκολ, τα οποία πέτυχε στο 2012! Στο ίδιο διάστημα μοίρασε ισάριθμες ασίστ, που μαζί με τα 5 γκολ και τις 4 ασίστ που έχει ήδη στον πρώτο γύρο της φετινής σεζόν, τον βάζουν οριακά στη λίστα με σύνολο 11 γκολ και 10 ασίστ.
Κάποιος λείπει…
Όπως θα παρατηρήσατε από τη λίστα λείπει ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι η μεγάλη… αρνητική έκπληξη, καθώς ο Πορτογάλος έκλεισε το 2012 με 38 γκολ και 9 ασίστ στην Πριμέρα Ντιβισιόν, πληρώνοντας το κακό φετινό ξεκίνημα της Ρεάλ. Με 14 γκολ και 3 ασίστ στο πρώτο μισό της φετινής σεζόν και 24 και 6 αντίστοιχα στο δεύτερο μισό της περσινής είναι τρανταχτή απουσία. Από εκεί και πέρα ο Μανουέλ Φερνάντες της Μπεσίκτας στο 2012 είχε 9 γκολ και 12 ασίστ στην τουρκική Σούπερ Λιγκ, ενώ ο Σελτσούκ Ινάν της Γαλατάσαραϊ 9 γκολ και 9 ασίστ.

*Από Γαλλία (Λιγκ 1), Ρωσία (Πρέμιερ Λιγκ), Ελλάδα (Σούπερ Λιγκ) και Σκωτία (Πρέμιερ Λγκ) δεν υπάρχει κανένας που να έπιασε διψήφιο νούμερο τόσο σε γκολ όσο και σε ασίστ.

*Τα στατιστικά προέρχονται από διάφορες αξιόπιστες πηγές. Επειδή είμαι σίγουρος ότι και εσείς θα τα ψάχνετε, όσοι κοιτάξετε στο transfermarkt θα τα δείτε… φουσκωμένα, καθώς στις ασίστ συμπεριλαμβάνονται ακόμη και τα κερδισμένα πέναλτι, οπότε τα στοιχεία που θα βρείτε εκεί χρειάζονται διασταύρωση.
*Δείτε εδώ το αφιέρωμα για το 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου