Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ



ΕΠΕΙΔΗ ΠΟΛΛΟΙ ΜΕ ΡΩΤΑΤΕ...ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ...ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΤΟ  http://stoixima.com/  ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΤΕ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΑΣ



Εδώ και ένα μήνα – για την ακρίβεια από την 5η Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η ΕΕΕΠ προχώρησε στην περίφημη δημόσια ειδοποίηση της προς τις online εταιρίες στοιχημάτων, όλη η ελληνική κοινότητα των παικτών που στοιχηματίζουν στο διαδίκτυο βασανίζεται από ένα και μόνο ερώτημα: Τι θα γίνει μετά τις 5 Δεκεμβρίου;
Όπως είναι φυσιολογικό μας ζητήσατε μέσα από emails, από το live chat, το Facebook και το Twitter πολλές φορές την άποψη μας και ρωτήσατε γιατί δεν έχουμε τοποθετηθεί επί του θέματος τη στιγμή που όλο το ελληνικό στοιχηματικό διαδίκτυο ασχολούνταν εδώ και εβδομάδες με τον ερχομό της 5ης Δεκεμβρίου.
Η απάντηση είναι απλή. Δεν μας αρέσει να ανακυκλώνουμε φήμες. Και τόσο καιρό αυτό συμβαίνει παντού. Ανακυκλώνονται φήμες και θεωρίες, τις περισσότερες από τις οποίες (με όλο το σεβασμό στις ιστοσελίδες που τις διαδίδουν) τις διαβάζουμε και γελάμε, όσο και αν το ίδιο το θέμα από μόνο του σίγουρα δεν είναι καθόλου αστείο.
Προφανώς και θα μας έκανε πιο "πιασάρικους" το να ασχολούμαστε κάθε μέρα με το κυρίαρχο θέμα της εποχής. Το ίδιο όμως ίσχυε εδώ και χρόνια και για πολλά άλλα πράγματα που δεν κάναμε. Το θέμα είναι ότι σε αυτό το site δεν πουλάμε ότι είναι πιασάρικο. Γράφουμε αυτό που πιστεύουμε οι ίδιοι και προτείνουμε αυτά που παίζουμε οι ίδιοι. Είμαστε λίγοι αλλά ξέρουμε και γουστάρουμε. Και δεν ντρεπόμαστε να το πούμε δημόσια.
Η υπεύθυνη (έτσι την νιώθουμε εμείς τουλάχιστον και είμαστε περήφανοι για αυτό) αυτή στάση μας, αργά και σταθερά ανταμείφθηκε από όλους εσάς με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε πάνω από 100.000 μοναδικούς επισκέπτες κάθε μήνα και να έχουμε καθιερωθεί ως ένα από τα δημοφιλέστερα ενημερωτικά στοιχηματικά sites στο διαδίκτυο. Χωρίς να βγαίνουμε σε κανένα κανάλι, σε καμία εφημερίδα ή σε κανένα ραδιόφωνο.
Έτσι λοιπόν επιλέξαμε να μη συμμετάσχουμε σε αυτό το γαϊτανάκι φημολογιών ούτε και να ενθαρρύνουμε τον υπέρμετρο πανικό που δημιουργήθηκε σε μερίδα όχι μόνο παικτών αλλά και ιστοσελίδων. Τον σεβόμαστε και τον κατανοούμε αυτό τον πανικό αλλά δεν τον συμμεριζόμαστε. Τουλάχιστον για την ώρα.
Ας δούμε όμως τι ακούγεται τον τελευταίο μήνα…. Μέχρι στιγμής έχουμε διαβάσει αρχικά για μπλοκάρισμα όλων των "παράνομων" εταιριών και λειτουργία μόνο των 24 "νόμιμων" (εδώ γελάει ο κόσμος – οι γνωρίζοντες τουλάχιστον) και εν συνεχεία για online μονοπώλιο του ΟΠΑΠ που αναιρεί όλα τα προηγούμενα. Στο μεταξύ είχαμε και όργιο φημών για εξαγορές εταιριών με ΑΦΜ από μεγάλες ξένες εταιρίες, κτλ. χωρίς φυσικά τίποτα να επιβεβαιωθεί.
Τελικά η 5η Δεκεμβρίου ήρθε και οι IPs είναι ακόμα ανοιχτές. Οι συναλλαγές γίνονται χωρίς προβλήματα. Θα συνεχιστεί αυτό για πάντα; Δεν ξέρουμε. Οι πληροφορίες μας πάντως λένε πως μέσα στον Δεκέμβριο δύσκολα θα αλλάξει κάτι αφού η ΕΕΕΠ τώρα οργανώνεται και ταυτόχρονα έχει να αντιμετωπίσει και άλλα ζητήματα εκτός από το online στοίχημα (με σημαντικότερο τα VLTs, γνωστότερα και ως "φρουτάκια"). Επίσης το μπλοκάρισμα IPs και συναλλαγών είναι κάτι από την μία απλό, αλλά από την άλλη όχι και τόσο!
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον δεν αλλάξει κάτι στον νόμο (που ακόμα παίζεται να αλλάξει), θα έρθει και η μέρα που η ΕΕΕΠ θα προχωρήσει από λόγια σε έργα. Είναι μια αρχή που κατά τα ψέματα είναι απαραίτητη για το ελληνικό κράτος. Αρκεί να λειτουργήσει σωστά. Αυτή όμως είναι μια άλλη, μεγάλη, κουβέντα που θα την κάνουμε στο μέλλον.
Τι κάνουμε λοιπόν προς το παρόν; Καταρχήν ΔΕΝ πανικοβαλλόμαστε.. Aν (και όποτε) έρθει η μέρα που όλοι φοβόμαστε, τότε θα μαζέψουμε τα ωραία μας λεφτά και θα αποχωρήσουμε. Για όσους ανησυχούν για τα χρήματά τους να πούμε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση εφόσον παίζετε σε σοβαρές εταιρίες να χάσετε ούτε ευρώ. Ακόμα και φραγή IP να γίνει, θα πάρετε ένα τηλέφωνο και θα σας στείλουν τα λεφτά σας. Ακόμα και με τις τράπεζες να δημιουργηθεί κάποιο θέμα, τα e-wallets να είναι καλά (Skrill, Neteller, κτλ.). Και μην ακούτε τίποτα για πρόστιμα στους παίκτες. Αυτά είναι για εκφοβισμό. Θα βγάλει μια ανακοίνωση η ΕΛΑΣ ότι πιάσανε 7 που παίζανε στοίχημα στο internet στο Κορδελιό και αυτό ήταν. Αρκεί να μην είστε από αυτούς τους 7 ή τους άλλους 10 (αν αγριέψουν πολύ τα πράγματα) στον Βύρωνα!
Είναι κάτι παρόμοιο με την χαρτοπαιξία. Η μισή Ελλάδα παίζει (παράνομα μην ξεχνιόμαστε) πόκα (ή μπιρίμπα) με λεφτά και κάθε 3 μήνες κάνουν ντου σε ένα καφενείο και πιάνουμε 10 φουκαριάρηδεςκαι τους τραβολογάνε στον εισαγγελέα για να δείξουνε ότι κάτι κάνανε. Και δεν φταίει φυσικά η ΕΛΑΣ για αυτό. Τη στιγμή που η χώρα τραβάει τα πάνδεινα και στους δρόμους γίνεται χαμός, τι να κάνουν δηλαδή οι αστυνομικοί; Να ασχολούνται με το ποιος έπαιξε μια τριάδα 25 ευρώ στο διαδίκτυο και έκανε ανάληψη 300 ευρώ ή με το ποιοι κάνουμε καρέ τις Παρασκευές το βράδυ στο σπίτι του Τάκη του Καρχαρία; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα…. Τα προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν αφορούν κυρίως όσα μέσα διαφημίζουν τέτοιες εταιρίες. Εκεί ναι, μπορεί να υπάρξει θέμα. Αλλά η λογική λέει ότι ο κοσμάκης δεν έχει να φοβάται τίποτα.
Σίγουρα βέβαια στη δημιουργία πανικού βοηθάει και κάτι άλλο. Αναφερόμαστε στο γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες αρκετές εταιρίες του εξωτερικού (περίπου 15), κυρίως λόγω του ότι είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο και δεν θέλουν να εμφανίζουν καμία υπόνοια παράνομης δραστηριότητας, αποσύρθηκαν από την ελληνική αγορά, με πιο βαριά ονόματα αυτά των William Hill και Betfair (στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι Betclic, Expekt, Bet-at-Home, Interwetten, Coral, Sκybet, Tipico, Sbobet, 188bet, 12bet, Betdaq, ενώ εδώ και καιρό εκτός βρίσκoνται και oi Ladbrokes, Titanbet).
Την ίδια ώρα όμως ακόμα περισσότερες είναι αυτές που αγνόησαν τη δημόσια ειδοποίηση καθώς θεωρούν πως η όλη στάση του ελληνικού κράτους είναι αντίθετη με το κοινοτικό δίκαιο και ισχυρίζονται πως προσφέρουν νόμιμα τις υπηρεσίες τους αφού κατέχουν άδεια από κράτος-μέλος της ΕΕ και η Ελλάδα δεν τους δίνει τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτημα αδειοδότησης και άρα βάση προηγούμενων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν μπορεί να τους επιβάλει κυρώσεις. Τα πιο βαριά ονόματα αυτής της συνομοταξίας οι Bet365 και Bwin, ενώ στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι Betvictor, Unibet, Betsson, Pinnacle, Gamebookers, StanJames, Betsafe, 10bet, 888sport, Offsidebet, Marathonbet και δεκάδες άλλες μικρότερες εταιρίες).
Στο μεταξύ κάποιοι από τους "24" με τα ΑΦΜ νομίζανε ότι πιάσανε τον κόσμο από τα… φρύδια! Ανύπαρκτες εταιρίες βγήκανε στην πιάτσα για να πουλήσουν τις άδειες που δεν έχουν (ένα ΑΦΜ όλο και όλο) προσδοκώντας να κονομήσουν τρελά λεφτά. Ξεκινήσανε από το 1εκ. ευρώ, πέσανε στα 700 χιλιάρικα και στο τέλος ρίξανε τις απαιτήσεις τους στα 300-400 χιλιάρικα. Βγήκε σήμερα όμως η είδηση για ενδεχόμενο μονοπώλιο του ΟΠΑΠ και στο διαδίκτυο από 01/01/2013 (άλλη τρέλα και αυτή αλλά στην Ελλάδα ζούμε, όλα μπορεί να τα δούμε – εδώ μας πρεσάρει η ΕΕ για το επίγειο μονοπώλιο και εμείς σκεφτόμαστε να δώσουμε μονοπώλιο στον ΟΠΑΠ που πλέον θα ανήκει σε ιδιώτες και στο διαδίκτυο!) και ξενερώσανε για πάντα οι μισοί περίπου από τους 24. Από τους άλλους μισούς οι περισσότεροι δεν έχουν προϊόν και service για πουθενά.
Ποια είναι τα μεγάλα ονόματα της λίστας; Η Paddy Power που ουσιαστικά δεν έχει μαρκετάρει ποτέ το προϊόν της στην Ελλάδα (έχει μόνο αγγλική version) και δεν το κάνει ούτε αυτή τη στιγμή και η Sportingbet που εφάρμοσε πέρσι μια (πολύ "ελληνική" είναι η αλήθεια) πατέντα (καλό να το διαβάσουν όσοι νομίζουν πως βρήκαν καταφύγιο σε αυτήν γιατί δεν αποκλείεται να μην έχει καλά ξεμπερδέματα – αν και στην Ελλάδα ζούμε…) ώστε και ΑΦΜ να πάρουν και να μην καταβάλουν φόρους!
Με αυτά και με αυτά βρισκόμαστε λοιπόν σήμερα στην Ελλάδα να θεωρούνται παράνομες όλες οι μεγάλες εταιρίες του κλάδου, να έχουν υπαχθεί σε ένα σκανδαλώδες μεταβατικό καθεστώς (παραθυράκι 18 ημερών πέρσι τα Χριστούγεννα μην ξεχνιόμαστε) 24 εταιρίες που σχεδόν όλες είναι της πλάκας και μέσα σε όλα αυτά να βγαίνει στη δημοσιότητα και το προσχέδιο μιας τροπολογίας που φέρεται να θέλει να δώσει το μονοπώλιο του διαδικτυακού στοιχήματος στον ΟΠΑΠ (ειλικρινά ώρες-ώρες πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι που χειρίζονται τα θέματα της Ελλάδας εκεί στην Κομισιόν θα αρχίσουν να παίρνουν χάπια με αυτά που μας βλέπουν να κάνουμε εδώ στο Ελλάντα)!
Τι προβλέπουμε εμείς για όλα αυτά; Ότι επειδή στη σημερινή Ελλάδα τα περιθώρια για "μακακίες" έχουν στενέψει, έστω και καθυστερημένα, το κράτος θα κάνει το σωστό. Θα δώσει άδειες σε όλες τις σοβαρές εταιρίες, θα αποκομίσει εννιαψήφια έσοδα κάθε χρόνο φορολογώντας τη δραστηριότητά τους, θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας (σχεδόν όλες για νέα παιδιά) και θα δώσει οικονομική ανάσα στα ΜΜΕ και τις ομάδες που έχουν τεράστια ανάγκη από διαφήμιση και χορηγούς αντίστοιχα αντί να κάνει δώρο στη μαύρη αγορά (που σε περιόδους απαγορεύσεων πάντα ανθεί) και να έρθει σε περαιτέρω προστριβές με την Κομισιόν (δεν είμαστε τώρα για νέα πρόστιμα).
Θα μας πείτε αυτά περισσότερο σαν ελπίδα μοιάζουν παρά σαν πρόβλεψη. Μπορεί. Το παιχνίδι μπορεί να είναι 2-1 στο 90' όμως ο τέταρτος διαιτητής έχει δείξει 5 λεπτά καθυστερήσεις και οι δικές μας πληροφορίες λένε ότι το value bet αυτή τη στιγμή είναι το "Θα υπάρξει παράταση" σε απόδοση 5,00. Μακάρι να "πληρώσει" στο αμέσως προσεχώς διάστημα. Να γίνει το 2-2 και μετά βλέπουμε στην παράταση και τα πέναλτι….
Αυτή λοιπόν είναι η θέση μας για την όλη κατάσταση. Θα ήταν βέβαια πιο εύκολο να βγαίναμε και να σας λέγαμε εδώ και ένα μήνα μία μονοπώλιο, μία μόνο οι 24, μία θα δοθούν νέες άδειες και στο τέλος όπου και να καθόταν η μπίλια να καυχιόμασταν για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση και ταυτόχρονα να σπέρνουμε τον πανικό. Λυπούμαστε αλλά αυτό το παιχνίδι δεν θέλαμε να το παίξουμε. Προφανώς και τα πράγματα δεν είναι αστεία. Η πρόταση μας όμως είναι ψυχραιμία και υπομονή. Κάντε ότι κάνατε χωρίς να φοβάστε και περιμένετε τα σπουδαία (καλά η κακά) να γίνουν γνωστά τις επόμενες εβδομάδες. Τότε θα δούμε αν πραγματικά ήρθε το "τέλος" (αν μπορεί κανείς να αποκαλέσει έτσι μια τέτοια είδους απαγόρευση) ή όχι.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γνωρίζετε ότι ακόμα και στο καλύτερο σενάριο για εμάς τους παίκτες (πολλές άδειες που θα οδηγήσουν σε ελεύθερο ανταγωνισμό που είναι πάντα προς όφελος του καταναλωτή), το στοίχημα στο internet δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο και να είστε προετοιμασμένοι για αυτό. Ακόμα και όλες οι μεγάλες εταιρίες να πάρουν άδεια θα αναγκαστούν να σφίξουν την τιμολογιακή τους πολιτική αφού με τους προβλεπόμενους φόρους η δουλειά θα βγαίνει πολύ δύσκολα. Ένα μεγάλο θέμα που θα γεννηθεί σε αυτή την περίπτωση θα είναι το κατά πόσο το να κερδίζουμε τον μπουκ θα παραμείνει εφικτό υπό τους νέους όρους που θα διαμορφωθούν στην αγορά. Αλλά αυτό (μακάρι να) έχουμε καιρό να το συζητήσουμε εκτενώς στο μέλλον. Προς το παρόν αναμένουμε τις εξελίξεις και ελπίζουμε στο καλύτερο δυνατό ή πιο σωστά στο λιγότερο χειρότερο….
Εσείς τι πιστεύετε για όλα αυτά; Άλλαξε και αν ναι πώς τις στοιχηματικές σας συνήθειες η 5η Δεκεμβρίου; Ποια είναι η γνώμη σας για το θέμα της νομοθεσίας; Τι πιστεύετε πως θα συμβεί στο προσεχές διάστημα; Τι θα προτείνατε αν ήσασταν εσείς ο νομοθέτης; Αναμένουμε τις ερωτήσεις και τις απόψεις σας στα σχόλια όπου θα συνεχιστεί η κουβέντα τις επόμενες μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου