Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΓΚΡΙΝΙΑ ΚΑΙ ΜΙΖΕΡΙΑ


Ο πρώτος γύρος της Super League έφτασε στο τέλος του με τον ΠΑΟΚ να βρίσκεται στην δεύτερη θέση με 39 βαθμούς, δέκα πίσω από τον Ολυμπιακό και εφτά μπροστά από τον Ατρόμητο που είναι τρίτος. Αυτή η επίδοση του ΠΑΟΚ( Δώδεκα νίκες, τρεις ισοπαλίες και δύο ήττες) είναι η καλύτερη συγκομιδή της ιστορίας του, στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, για τον πρώτο γύρο. Επίσης είναι η τέταρτη συνολικά ύστερα από τις σεζόν 1972/73 (14-3-0), 1976/77 (12-4-1) και 1984/85 (12-2-1).
 Να δούμε τώρα που ο ΠΑΟΚ έχασε βαθμούς: ξεκινάμε με την ήττα στο Αγρίνιο με κάτω τα χέρια, τρεις μέρες μετά ακολουθούσε το πιο κρίσιμο ματς της ιστορίας του ΠΑΟΚ απέναντι στην Σάλκε, λογικό το μυαλό να ταξιδεύει εκεί. Οι δύο εκτός έδρας ισοπαλίες σε δύσκολες έδρες όπως το Γεντί Κουλέ και το Περιστέρι δεν μπορούμε να πούμε πως είναι και τόσο μεγάλες...γκέλες. Όπως και να το κάνουμε παίζουν και άλλες ομάδες στο πρωτάθλημα και ο ΠΑΟΚ ήταν σε γενικές γραμμές καλύτερος και στα δύο ματς. Το πρόσφατο 0-0 με τον Απόλλωνα Σμύρνης είναι σίγουρα γκέλα...αλλά είναι από τα ματς που λες ότι ήταν γραφτό να μην σκοράρεις, ο Τζόρβας έκανε την εμφάνιση της ζωής του και η μπάλα δεν έμπαινε με τίποτα μέσα. Μια κανονική εμφάνιση Τζόρβα ήταν η προχθεσινή στο 0-5 με τον Ολυμπιακό...στην Τούμπα είδαμε κάποιον άλλον. Πάμε τώρα και στα δύσκολα το στραπάτσο στον Πειραιά. Βαρύ σκορ το 4-0 και με την ομάδα του Στέφενς να μην παλεύει και να χάνει με κατεβασμένα τα χέρια, αποτυχία όχι για την ήττα αλλά για τον τρόπο που ήρθε.



Σε γενικές γραμμές ο ΠΑΟΚ έχει κάνει μια καλή πορεία, έχει σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του, αλλά έχει δείξει πως η ομάδα έχει μέταλλο νικητή, καθώς παλεύει για την νίκη μέχρι το τελευταίο λεπτό. Οι χαμένοι βαθμοί που έχει δεν μπορείς να πεις πως δεν είναι φυσιολογικοί για ένα κανονικό πρωτάθλημα. Αυτό που είναι παράξενο είναι ο Ολυμπιακός, η ομάδα του Μίτσελ έχει κάνει απίστευτη πορεία  (16 νίκες και μια ισοπαλία) που μπροστά της οι αριθμοί του ΠΑΟΚ μοιάζουν μέτριοι. Οι λόγοι που ο Ολυμπιακός είναι τόσο μπροστά είναι γνωστοί και δεν χρήζουν ανάλυσης, (καλύτερο ρόστερ, το χρήμα του Champions League και αφήνω τελευταίο το κομμάτι της διαιτησίας που παίζει και αυτό τον ρόλο του αλλά όχι στον βαθμό που το προβάλουν στον ΠΑΟΚ).
 Και όμως  γύρω από τον Δικέφαλο, τον Στέφενς και τον Σαββίδη υπάρχει μια ...συνεχής γκρίνια, μια μιζέρια και ένα κλίμα διχόνοιας που πνίγει την ομάδα.


Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΛΕΕΙ ΠΟΛΛΑ, ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ
Καταλογίζουν στον Σαββίδη ότι με τις δηλώσεις του φορτώνει την ομάδα με επιπλέον πίεση και δεν αφήνει την ομάδα να δουλέψει  ήρεμα. Συμφωνώ ότι η πιο σωστή τακτική για τον μεγαλομέτοχο να είναι πιο ήπιος στις τοποθετήσεις του και να μην ανεβάζει τόσο ψηλά τον πήχη. Όμως ένας άνθρωπος που μέσα σε ενάμιση χρόνο έχει επενδύσει γύρω στα 40 εκατομμύρια ευρώ ...δεν πρέπει να έχει απαιτήσεις; Δεν πρέπει να ζορίσει και να πρεσάρει αυτούς  που έχουν αναλάβει τα ηνία του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ; Στο κάτω-κάτω αυτός εκτίθεται με τα λεγόμενα του και μπορεί η ενδεχόμενη αποτυχία της ομάδας να χρεωθεί στους υπεύθυνους του ποδοσφαιρικού τμήματος, αλλά η μπάλα θα πάρει και τον ίδιο. Όσα κουσούρια και να έχει ο Ιβάν δεν παύει να είναι ο άνθρωπος που έσωσε τον ΠΑΟΚ από την καταστροφή, είναι αυτός που έχει βγάλει από το ρεπορτάζ της ομάδας...τις απεργίες ποδοσφαιριστών, πλέον δεν είναι είδηση ότι πληρώθηκαν οι ποδοσφαιριστές. Αν το θεωρείτε λίγο θυμηθείτε το κοντινό παρελθόν ή δείτε την κατάσταση που επικρατεί στον Άρη. Σωστή η κριτική λοιπόν στο μεγαλομέτοχο αλλά χωρίς να λησμονείτε τι έχει προσφέρει η παρουσία του.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΑΔΑ ΣΤΕΦΕΝΣ...ΑΚΟΜΑ
Ο Ολλανδός προσπαθεί να περάσει την φιλοσοφία του στην ομάδα, έχουμε δει αρκετά σημάδια από αυτήν στον τρόπο που παίζει ο ΠΑΟΚ. Πρώτα από όλα ο Δικέφαλος έχει το πνεύμα του μαχητή μέσα του, παλεύει ως το τελευταίο λεπτό για την νίκη και δεν τα παρατάει, για αυτό άλλωστε έχει κάνει και τόσες ανατροπές μέσα στην σεζόν. Προσπαθεί να παίξει επιθετικά και να κυριαρχήσει στον αγωνιστικό χώρο. Πλέον ο Στέφενς ξέρει την ομάδα καλύτερα και είναι έτοιμος να ζητήσει τους παίχτες με τα χαρακτηριστικά που του λείπουν για να την φτιάξει  όπως ακριβώς την θέλει αυτός. Τον ΠΑΟΚ του Στέφενς δεν τον έχουμε δει ακόμα, ούτε θα τον δούμε εύκολα φέτος. Η επόμενη χρονιά είναι αυτή που η ομάδα θα είναι καθαρά δική του. Μέχρι τώρα για τον Στέφενς αυτοί οι έξι μήνες ήταν προσαρμογής. Από εδώ και πέρα αρχίζει να παίζει μπάλα...ο ίδιος, τώρα θα πάρει το παιχνίδι πάνω του. Όπως είπε χθες στην συνέντευξη τύπου μετά τον αγώνα με τον Λεβαδειακό, οι μεταγραφές είναι δουλειά του και μαζί τους υπεύθυνους θα αποφασίσουν για τις κινήσεις που θα γίνουν. Στόχος για  δεύτερο μισό της χρονιάς να φτιάξει ένα κορμό που με τις κατάλληλες προσθήκες το χρόνου να διεκδικήσει τον τίτλο και φυσικά φέτος να παλέψει για το κύπελλο και την πρόκριση επί της Μπενφίκα. Είναι άστοχη και χωρίς λογικά επιχειρήματα η κριτική που γίνεται στον Στέφενς με βάση την πορεία της ομάδας μέχρι την τώρα. Εκτός αν θεωρείται επιχείρημα η επίσκεψη του στην Ακρόπολη πριν τον αγώνα με τον Ολυμπιακό, μια επίσκεψη που για μερικούς τον έκανε...τουρίστα.

Ο Τζιόλης είναι δεύτερος σε χρόνο συμμετοχής σε όλες τις διοργανώσεις και όμως...για κάποιους είναι παλτό
ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Ασκείται έντονη κριτική στους υπεύθυνους του μεταγραφικού σχεδιασμού στον ΠΑΟΚ για τις κακές επιλογές που έκαναν το καλοκαίρι. Οι μεταγραφές του καλοκαιριού ήταν δέκα στον αριθμό, λογικό κάποιες να βγουν αποτυχημένες, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιάσουν όλες. Ο Λόπεθ σίγουρα είναι μία από αυτές. Ο Λούκας για τον οποίο δόθηκε και ένα σημαντικό ποσό έχει δείξει την αξία του. Ο Στοχ έχει ρίξει κατακόρυφα την απόδοση αλλά δεν παύει να είναι ένας ποιοτικός παίχτης. Ο Βίτορ σίγουρα πάει στις καλές μεταγραφές. Αποκτήθηκαν ως ελεύθεροι οπότε με ελάχιστο κόστος ο Σπυρόπουλος, ο Τζιόλης και ο Τζαβέλας. Τρεις παίχτες της εθνικής με τους δύο σε καλή ποδοσφαιρική ηλικία και  να έχουν δείξει την χρησιμότητα τους μέσα στο γήπεδο. Ο Σπυρόπουλος είχε τα θέματα του με τον Στέφενς αλλά τώρα υπολογίζεται και πάλι. Σίγουρα αποτυχία αποδείχτηκε ο δανεισμός του Νέσιντ και η επιλογή να μείνει ο Ολίσε. Ο Σκόνδρας έχει χάσει την θέση του από τον Κίτσιου αλλά αυτό δεν μειώνει την ποιότητα του. Αφήσαμε τελευταίο τον Νίνη που ήρθε τις τελευταίες μέρες των μεταγραφών και δεν μπορούμε να κρίνουμε ακόμα αν είναι αποτυχημένη κίνηση.
Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε πως σίγουρα  ο σχεδιασμός το καλοκαίρι δεν ήταν σωστός και υπάρχουν κενά στο ρόστερ, αλλά αν βάλουμε και την παράμετρο των χρημάτων που ξοδεύτηκαν (σχεδόν όλες οι μεταγραφές έχουν μόνο το κόστος συμβολαίου) δεν είναι τόσα τραγικά τα πράγματα. Ο Ολυμπιακός δηλαδή με τους Μετζανί, Γιαταμπάρε, Εντιγκά, Σκέποβιτς και Τόρες που ήρθαν το καλοκαίρι, κόστισαν ένα σωρό λεφτά και κανένας τους δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Μίτσελ έχει κάνει καλό μεταγραφικό σχεδιασμό;
Το γεγονός ότι ο Τζαβέλας παίζει στόπερ θεωρούν κάποιοι πως φανερώνει τις κακές επιλογές που έγιναν το καλοκαίρι, το παράδειγμα της Ντόρτμουντ νομίζω ταιριάζει εδώ σαν επιχείρημα. Στην φιναλίστ του Champions League στα τελευταία ματς στο κέντρο της άμυνας έχουν παίξει διάφοροι, ο δεξιός χαφ Γκροσκρόιτς, τα δύο αμυντικά χαφ Κελ και Μπέντνερ ενώ αποκτήθηκε και ο βετεράνος Φρίντριχ μπας και κλείσει καμιά τρύπα. Δεν είναι τόσο παράλογο λοιπόν κάποιος παίχτης να δίνει λύσεις όπου έχει ανάγκη η ομάδα, ούτε είναι τόσο σπάνιο στο ποδόσφαιρο. Ο Αρμπελόα επίσης φέτος έχει παίξει στο κέντρο άμυνας της Ρεάλ ή Ματσεράνο έχει καθιερωθεί ως κεντρικός αμυντικός στην Μπαρτσελόνα.

ΛΕΙΠΕΙ Η ''ΚΑΥΛΑ''
Για κάποιον ουδέτερο φαίνεται παράξενο που αυτή η προσπάθεια που γίνεται στον ΠΑΟΚ, δεν έχει την αποδοχή των οπαδών του. Αυτός ο ΠΑΟΚ που μετά από χρόνια έχει δυνατό μεγαλομέτοχο, έχει σπουδαίο προπονητή και μοιάζει έτοιμος να αμφισβητήσει τα επόμενα χρόνια την κυριαρχία του Ολυμπιακού. Και όμως οι οπαδοί του ΠΑΟΚ δεν έχουν αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια, δεν έχουν την υπομονή να δουν τον Δικέφαλο να μεγαλώνει σιγά-σιγά, θέλουν άμεσα αποτελέσματα. Τα τόσα χρόνια αποτυχιών τους έχουν γεμίσει απαισιοδοξία και μιζέρια. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι από τον ΠΑΟΚ λείπει...η οικογένεια που είχε δημιουργήσει η ομάδα του Ζαγοράκη, τότε που το ''ΠΑΟΚ ΠΑΝΩ ΑΠ'ΟΛΑ'' κυριαρχούσε στην Τούμπα, λείπει η ''καύλα''...όπως κάποτε είχε πει ο πρώην πρόεδρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου