Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ

Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΝΤΑΝΟΒΑΣΙΛΗΣ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ GAZZETA.GR ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΤΗΣ ΜΠΡΑΟΥΝΣΒΑΙΓΚ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥΣ.

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την Μπράουνσβαϊγκ, που έκανε το χειρότερο ξεκίνημα στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα, όμως... ζει την κάθε στιγμή.
Μετά από 28 ολόκληρα χρόνια έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και η Μπράουνσβαϊγκ επέστρεψε στην Μπουντεσλίγκα. Ήταν δεδομένο ότι η πρωταθλήτρια του 1967 θα τα έβρισκε παραπάνω από σκούρα. Πρώτο φαβορί για υποβιβασμό ήταν (και είναι), με ένα ρόστερ άπειρο και μετριότατο για τις απαιτήσεις της πρώτης κατηγορίας.
Δυστυχώς για τα «Λιοντάρια» τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν και το ξεκίνημα ήταν καταστροφικό. Ασχέτως με το αν εμφανίσεις όπως στο Ντόρτμουντ (ήττα 2-1 την 2η αγωνιστική) έδειχναν ότι κάτι μπορεί να γίνει, οι συνεχόμενες ήττες έστειλαν την ψυχολογία στο ναδίρ. Η ήττα 4-0 εκτός έδρας από το Αμβούργο έφερε την πρώτη γκρίνια. Το άγχος και ο εκνευρισμός ακολούθησαν και τα πράγματα δεν έδειχναν καθόλου καλά και στο σωστό δρόμο.


Κάπου εκεί ήρθε και η... καταστροφή. Πριν λίγες ημέρες η εντός έδρας συντριβή 4-0 από την Στουτγκάρδη (29/09), που συνδυάστηκε με το χειρότερο ξεκίνημα στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα. Με 1 βαθμό και τέρματα 3-18 τα «Λιοντάρια» ξεπέρασαν ακόμη και την Ταζμάνια Βερολίνου. Κι όμως, η Άιντραχτ είναι η καλύτερη... χειρότερη!
Οι οπαδοί δεν σταμάτησαν να τραγουδούν. Παρά την βαριά ήττα και την είσοδο στα βιβλία των αρνητικών ρεκόρ, προς το τέλος του ματς τραγούδησαν την δική τους... έκδοση του «You’ll Never Walk Alone». Η στήριξη στους παίκτες ήταν συγκλονιστική. Μετά το ματς ήρθε και η είδηση, με το Kicker να αποκαλύπτει ότι ο τεχνικός Τόρστεν Λίμπερνεχτ υπέβαλε την παραίτησή του. Το γερμανικό περιοδικό, μάλιστα, αναφέρθηκε και σε δηλώσεις του. «Δεν μπορώ να αλλάξω τίποτα πλέον», φέρεται να είπε, όμως μετά από λίγες ημέρες όλα ξεχάστηκαν.
«Ο Λίμπερνεχτ έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη όλων στον σύλλογο», ήταν η απάντηση του προέδρου Σεμπάστιαν Έμπελ, ενώ και ο ίδιος 40χρονος τεχνικός αποκάλυψε ότι ό,τι είπε μετά το ματς με την Στουτγκάρδη ήταν εν βρασμό ψυχής. Οι οπαδοί αποφάσισαν να μη μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. «Όταν διαβάσαμε τις φήμες, είπαμε: πρέπει να κάνουμε κάτι», τόνισε η Κατρίν Άντρετ.
Η Γερμανίδα ήταν από τους εμπνευστές μίας κίνησης, που μάλλον άλλαξε τα πάντα. Καλώντας και τους υπόλοιπους οπαδούς μέσω facebook, περισσότεροι από 500 έδωσαν το παρών στην προπόνηση της περασμένης Τετάρτης (02/10). Ο στόχος ήταν προφανής. Στήριξη, στήριξη, στήριξη. Παρά το γεγονός ότι έβλεπαν την ομάδα τους να βυθίζεται όλο και περισσότερο στον πάτο της βαθμολογίας.
«Αυτό που έγινε ήταν απίστευτο. Μέχρι και ο εργοδότης μου μου επέτρεψε να φύγω νωρίτερα από την δουλειά για να έρθω εδώ», σχολίασε ο Ματίας Λούντβιγκ. Οι οπαδοί εμφανίστηκαν με μία φανέλα, που είχε εκατοντάδες από τις υπογραφές τους, αφιερώνοντάς την στον προπονητή τους, που περνούσε δύσκολες στιγμές. «Σας στηρίζουμε 110%», ήταν ένα από τα πανό, ενώ φυσικά δεν σταμάτησαν να φωνάζουν συνθήματα.

«Η κίνηση των οπαδών με κάνει περήφανο και χαρούμενο, που βρίσκομαι σε αυτή την ομάδα. Οι μόνοι που με καταλαβαίνουν απόλυτα φαίνεται ότι είναι η γυναίκα μου και οι οπαδοί», είπε ο Λίμπερνεχτ, που πήρε τα πάνω του και μαζί του ανέβηκε όλη η ομάδα. Φυσικά, η κίνηση συνέπεσε και με το Niedersachsenderby, το ντέρμπι της Κάτω Σαξονίας ανάμεσα στην Βόλφσμπουργκ και την Μπράουνσβαϊγκ.
Δαυίδ εναντίον Γολιάθ. Αστερίξ εναντίον Ρωμαίων, όπως είπε και ο τεχνικός της Άιντραχτ. Κι όμως. «Ήταν η πρώτη φορά που δεν κάναμε ούτε ένα λάθος τακτικά. Που από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό ήμασταν συγκεντρωμένοι. Αυτή τη στιγμή είμαστε σαν ένα μικρό γαλατικό χωριό. Και σήμερα αυτό το γαλατικό χωριό άξιζε τη νίκη», είπε Λίμπερνεχτ μετά το τέλος του ματς, που βρήκε την Μπράουνσβαϊγκ να υποχρεώνει την Βόλφσμπουργκ στην πρώτη της εντός έδρας ήττα στη σεζόν.
Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή Βίνκμαν βρήκε πολλούς από τους οπαδούς με κλάματα χαράς και τους παίκτες να πηγαίνουν προς στο μέρος τους και να κάνουν σαν μικρά παιδιά. Ήταν το ξέσπασμα που έψαχναν όλοι. «Oh, wie ist das schön», τραγουδούσαν οι πρώτοι, που εξάντλησαν τα 3.000 εισιτήρια που τους έδωσαν οι «Λύκοι» και 5.000 έδωσαν συνολικά το παρών, με τους «μεμονωμένους» που ταξίδεψαν στο Βόλφσμπουργκ. «Ω, όλα είναι όμορφα»! Η πρώτη νίκη στην Μπουντεσλίγκα για τα «Λιοντάρια» είχε έρθει μετά από 10.353 ημέρες!
«Είναι ξεχωριστή μέρα για όλο τον σύλλογο», ήταν τα πρώτα λόγια του Μπελαραμπί, που έκανε το 0-1 στο 30'. «Τώρα ξέρουμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος απελπισίας». Ο Κουμπέλα, που τελείωσε το παιχνίδι στο 86', κάνοντας το 0-2, έδειξε ανακουφισμένος.
Αρχικά το 1967 και στη συνέχεια στις 24 Μαρτίου του 1973 η Άιντραχτ έκανε τη δική της επανάσταση. Στην πρώτη περίπτωση έφτασε στην κορυφή της Μπουντεσλίγκα και στην δεύτερη στο παιχνίδι με την Σάλκε έγινε η πρώτη ομάδα, που εμφανίστηκε με χορηγό. Σε μία εποχή που αυτό απαγορευόταν η λύση βρέθηκε με το νέο σήμα της Μπράουνσβαϊγκ, που ενσωμάτωσε το λιοντάρι του Jägermeister. Αυτή τη φορά, η επανάσταση ξεκίνησε από τους οπαδούς και μένει να δούμε αν στο τέλος της σεζόν θα χαρούν για την ευκαιρία να παίξουν και του χρόνου στην Μπουντεσλίγκα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου